Wordt het een topoogst voor wijnboeren?

Kenners voorspellen een topoogst voor de Nederlandse wijnboeren, maar in de regio Rijnmond hebben boeren hun twijfels. De omstandigheden zijn dit jaar gunstig geweest. De zomer begon koud en daarna was het zonnig.

Volgens Bas Kon van Domein Oosteind in Goudriaan zijn er toch een paar tegenvallers geweest. “Ik heb hier in april vorstschade gehad”, legt hij uit. “Daardoor ben ik veel verloren. Er is wel weer aangegroeid, maar het zijn minder druiven dan normaal”.

Bronzen medaille
Daar staat tegenover dat Kon verwacht dat de kwaliteit erg goed zal zijn. En wat dat betreft heeft hij een reputatie hoog te houden. Zijn witte Johanniter wijn werd dit weekend door de vinologen van de Nederlandse Wijnkeuring bekroond met een bronzen medaille.

Goudriaan is sowieso goed vertegenwoordigd: Château du Tets uit hetzelfde dorp won twee keurzegels.

Twee regels
Volgens Kon is zijn wijn zo goed, omdat hij zich aan twee regels houdt. “Niet te vroeg oogsten, want het zuur moet eruit en het zoet moet erin en niet te veel trossen aan één scheut.”

Of de wijnoogst echt tegen gaat vallen weten we half oktober. Dan gaat Bas Kon met een grote groep vrijwilligers plukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.