wijntales 2019

2019 Fantastisch resultaat van een rare locatie

De eerste proeverij waaraan de Haagse Stadswijngaard meedeed leverde een mooi resultaat van een hoge score voor de Souvignier Gris.

Wat leidde tot een mooie kwaliteit?

Hierbij de achtergrond: De druiven werden aangeplant in 2015 op een locatie waar jarenlang schooltuinen gelegen hebben. De grond was jaarlijks bemest met verse paardenmest en heeft een grondwaterstand van 60-90 cm. De planten groeiden daardoor de eerste jaren dus als kool. De planten zijn zeer intensief gezet: 180 planten op 225 m2: 1 meter in de rij en 1,25 m tussen de rij.
In 2016 werd er al een eerste voorzichtige oogst van het perceel gehaald. Dit werd een erg zure wijn die in dat (mooie) jaar prachtig kon worden gemengd met Johanniter – die wat aan zuur tekort kwam. Het totaal werd tijdens onze jaarlijkse proeverij door Harold Hamersma ontvangen met de uitspraak “Wow, dit is echt wijn!”. Eind 2016 vonden we de eerste symptomen van nutriententekort, zodat sinds 2017 werd bijbemest met verse paardenmest en gedroogde koemest. 2017 leverde ook een mooie wijn met 78 Oe en 11 gram zuur bijde oogst. De teelt in 2018 ging erg voorspoedig. Zoals gezegd, heeft het perceel geen watertekort, zodat ook in de schrale weken van 2018 niet geirrigeerd hoefde te worden. Ook dit jaar werd in het voorjaar bemest met verse paardenmest en in de vroege zomer met droge koemest. Gedurende het jaar zijn geen nutriententekorten waargenomen en is de ziektedruk erg laag geweest. Opvallend was de ontzettend grote groeikracht van deze Souvignier Gris op SO4-onderstam. Alvorens netten te spannen werden alle bladeren rond de druiven verwijderd en vervolgens werden er in september regelmatig uitlopers verwijderd. Toch was het tussen de ranken een heel stuk koeler dan buiten het perceel en was het zonlicht op de druiven beperkt. De oogst in 2018 was vervolgens bijzonder hoog: uiteindelijk 250 liter van 180 planten. Eigenlijk te veel gevraagd van deze, nog jonge, planten, en daardoor waren de matige mostcijfers van 12 gram zuur en 85 Oe niet verassend. In de wijnkelder zijn we vervolgens iets afgeweken van het protocol: bij de oogst (en direct in de wijngaard kneuzen) is wel pecto-enzym toegevoegd, maar geen sulfiet, en in de kelder is direct Aromatic giststarter (Biofirm) toegevoegd,in plaats van eerst de gebruikelijke bentoniet-voorklaring. De gisting ging vervolgens snel van start! Vier dagen na de start van de gisting is nog 2 kg/10 l suiker en gistvoeding toegevoegd. Ook is de wijn even geaereerd door het door te scheppen. Twee weken na de start gaf de wijn wat rare geuren en is de wijn geheveld en is 1 gram sulfiet toegevoegd. Half december was de smaak erg dun en werd overwogen om een cuvee te maken met de johanniter. Na enkele blinde proeverijen is hier toch vanaf gezien. De hoge zuurgraad is tijdens de wijnmaak mooi weggezakt naar 9 gram. In januari/februari begon de wijn heel leuk bij te trekken met tropische smaak en een ‘Soave’-achtig karakter. Half maart was de wijn een prima beoordeling waard – een hele toegankelijke doordrinkwijn.

Tycho Vermeulen